Puiu Popoviciu, retinut la Londra si eliberat in schimbul unei cautiuni uriase

Omul de afaceri roman Puiu Popoviciu a fost retinut luni la Londra de Politia Metropolitana. Anuntul a fost facut de Politia Romana, care precizeaza ca schimbul de date si informatii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene. Puiu Popoviciu, condamnat pentru abuz in serviciu in dosarul Ferma Baneasa, va fi extradat in tara in momentul in care Ministerul Justitiei din Romania va avea toata documentatia necesara, inclusiv de la Curtea de Apel.

Ulterior, Puiu Popoviciu a fost eliberat, dupa plata unei cautiuni de 200.000 de lire, transmite ronews.co.uk - site-ul romanilor din Marea Britanie.

"Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost retinut in cursul acestei zile, de catre London Metropolitan Police. Schimbul de date si informatii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene", au transmis politistii din cadrul IGPR.

Autoritatile romane au inceput procedurile legale de extradare si aducere in tara a lui Puiu Popoviciu. Politia Romana a informat Curtea de Apel Bucuresti si Ministerul Justitiei, institutii abilitate sa se ocupe de extradarea celui in cauza.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat intr-o interventie telefonica la Digi24 ca, "in momentul in care ministerul va avea toata documentatia, inclusiv de la Curtea de Apel, vom demara procedurile legale pentru extradarea si aducerea in tara" a lui Puiu Popoviciu.

Dupa anuntul privind arestarea sa, omul de afaceri a platit o cautiune de 200.000 de lire pentru a fi pus in libertate si va trebui sa se prezinte de trei ori pe saptamana la sectia de politie si sa poarte o bratara de identificare electronica.

Potrivit presei, Puiu Popoviciu s-a prezentat impreuna cu un avocat la Politia londoneza, care l-a citat la adresa furnizata de catre politistii romani, dupa ce acestia il localizasera pe omul de afaceri.

Politistii romani l-au localizat pe Puiu Popoviciu la Londra si au transmis informatiile colegilor de la Politia Metropolitana londoneaza, care i-au trimis acestuia o citatie la adresa furnizata de catre Politia Romana. Luni dimineata, Puiu Popoviciu s-a prezentat la London Metropolitan Police, impreuna cu un avocat, fiind retinut de catre politisti.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, in 2 august, la sapte ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa", pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. El a fost dat in urmarire internationala, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea politistilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele sau.

Politia Capitalei a primit, in seara condamnarii omului de afaceri, mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, iar la adresa acestuia din Bucuresti s-a prezentat o echipa de la Biroul Urmariri al Politiei, pentru a-l ridica si a-l duce la penitenciar. Intrucat nu a fost gasit la locuinta din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat initial in urmarire nationala.

Avocatul sau, Louis Freeh, fost sef al FBI, s-a declarat "profund dezamagit" de decizia ICCJ in cazul clientului sau, apreciind ca sentinta nu este sustinuta nici de fapte si nici de legislatie. El argumenteaza ca inclusiv principalul martor al acuzarii a recunoscut in instanta ca nu a primit mita din partea lui Popoviciu, presupusa mita incluzand doua sticle de bautura si materiale promotionale, cum ar fi un stilou, agenda si calendare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează