MANASTIREA BISERICANI
Devenita subiect de dezbatere in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Manastirea Bisericani a fost, din nou, luata in discutie in sedinta de astazi, 24 aprilie, desfasurata la Prefectura, sub coordonarea subprefectului Iulian Jugan. De aceasta data s-au dispus niste masuri «pentru punerea in siguranta a Bisericii „Buna Vestire” a Manastirii „Bisericani”, monument istoric din grupa valorica „A”, comuna Alexandru cel Bun (amplasata in vecinatatea Spitalului de pneumoftiziologie Bisericani)».
 
In primul rand, s-a stabilit ca atat Primaria Alexandru cel Bun, cat si Directia Silvica Neamt, care sunt proprietare pe doua bucati distincte de teren din spatele manastirii, sa asigure ”realizarea, in regim de urgenta, a unui studiu geotehnic amanuntit in vederea stabilirii masurilor ce se impun pentru consolidarea versantului de pe laturile de nord si nord-vest ale bisericii”. in al doilea rand, si aceasta sarcina cade direct pe umerii staretului, manastirea se inchide pentru credinciosi, deci nu se vor mai oficia slujbe in interior.
 
”Parintele staret, care a participat la sedinta, a fost nemultumit de aceasta decizie, insa i-am explicat ca nu putem pune cetatenii in pericol si ar fi bine sa gaseasca un spatiu in incinta sanatoriului, unde sa amenajeze un paraclis pentru slujbe”, a declarat subprefectul Iulian Jugan.
 
Tot Staretia Manastirii Bisericani trebuie sa se ocupe cu semnalizarea cu un panou de avertizare asupra pericolului de prabusire a elementelor de zidarie de piatra, dar si cu monitorizarea si remedierea avariilor la instalatiile purtatoare de apa. Cea mai interesanta parte, care cade tot in sarcina Staretiei, este urmarirea speciala a obiectivului, prin desemnarea unei persoane care sa vada cum se comporta in timp constructia. Acum ramane de vazut cat timp, pentru ca peretele nordic deja se surpa, iar faptul in sine n-a generat decat niste sedinte si cateva consemnari in procese verbale. Care nu ajuta neaparat manastirea si nici n-o pun sub vreun fel de protectie. Dar macar in hotararea de astazi este si o parte concreta: ”Comuna Alexandru cel Bun si Directia Silvica Neamt a ROMSILVA vor lua in regim de urgenta masurile ce se impun pentru consolidarea versantului si pentru executarea lucrarilor de corectare a torentului si evacuare a apelor meteorice, conform responsabilitatilor legale”.  
 
Cat despre finantarea pentru restaurarea completa a manastirii, decizia este la Compania Nationala de Investitii care afirma, acum cateva luni, ca nu are fonduri pentru asa ceva.
 
”Astept solutii concrete pentru inlaturarea pericolului iminent in care se afla Manastirea Bisericani”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Directiei pentru Cultura Neamt. ”Am speranta unei vesti bune de la CNI cat mai curand, adica pana nu va fi prea tarziu. si ma bucur ca problemele patrimoniului sunt luate in discutie, insa m-as bucura si mai mult daca s-ar gasi si solutiile rapide si eficiente de salvare a monumentelor”.
 
Despre Manastirea Bisericani, Mesagerul de Neamt a scris, la rubrica sa dedicata Patrimoniului, in mod constant. Materialele le puteti reciti aici, aici, aici si aici.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează