Muzeul de Arta

Muzeul de Arta

Adresa: Piața Curtea Domnească, nr.1 1, Piatra Neamt
Telefon: 0233216808
E-mail: muzeupn@yahoo.com


Muzeul de Arta 0 5 0

Media pentu 0 Evaluari

Evaluarea ta

Fii primul care scrie o recenzie

  • Despre noi
  • Harta
  • Galerie foto


Muzeul de Arta din Piatra Neamt a fost infiintat in anul 1980 si functioneaza in cladirea construita in anul 1930 de catre italienii Carol Zani si Vincenzo Puschiasis. Aceasta cladire este situata in centrul istoric al orasului Piatra Neamt, locatie cunoscuta sub numele de Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare. 

Expozitia muzeului cuprinde opere ale artistilor romani care au fost legati de zona Neamt si prezinta o imagine completa asupra evolutiei artelor vizuale de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Astfel, putem admira operele pictorilor: N. Tonitza, Gh. Petrascu, I. Tuculescu, Corneliu Baba Fr. Sirato, St. Popescu, si ale sculptorilor Ion Irimescu si Ion Jalea.

Reprezentativ pentru arta romaneasca contemporana sunt expuse operele pictorilor: Simona Vasiliu Chintila, Spiru Chintila, Iulia Halaucescu, Ion Salisteanu, Dan Hatmanu, Ion Gheorghiu, Corneliu Vasilescu, Eugen Craciun, Ilie Boca, Lascar Vorel si ale sculptorilor: Ovidiu Maitec, Clement Pompiliu, Nicolae Fleissig si Iulia Onita.

Alaturi de colectiile de pictura, grafica si sculptura intalnim si creatiile de tapiserie ala Aureliei Vasiliu Gheata care sunt realizate intr-o tehnica traditionala imbinand arta populara autentica cu pictura murala medievala.

Muzeul de Arta din Piatra Neamt este totodata si gazda Bienalei Nationale de Arta ”Lascar Vorel” un eveniment de traditie al orasului ajuns deja la cea de 13-a editie.

Muzeul de Arta Piatra-Neamt a fost redeschis publicului incepand cu data de 24 iunie 2013.in anii 2010-2011, Muzeul de Arta a cunoscut ample lucrari de restaurare, in cadrul proiectului: Restaurarea și punerea in valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domneasca din municipiul Piatra-Neamt.

Tematica noii expozitii permanente tine seama de indeplinirea a doua obiective: valorificarea creatiei artistilor nemteni care are o continuitate de peste 120 de ani, contribuind la mentinerea si dezvoltarea vietii spirituale a orasului, racordandu-l la valorile nationale marcante, al doilea obiectiv fiind valorificarea donatiilor importante primite de muzeu de-a lungul anilor: donatia Paul Gotcu din 1975, donatia Aurelia Vasiliu-Ghiata din 1983, donatia Simona Vasiliu-Chintila din 2005 si donatia Iulia Halaucescu din 2009.


S-a urmarit, de asemenea si expunerea unui numar mai mare de lucrari din creatia fiecarui autor, tinand seama de spatiul expozitional si de necesitatea punerii in valoare a momentelor importante in evolutia artei romanesti, incepand cu sfarsitul secolului XIX si pana in prezent. Din cele sase sali ale Muzeului de Arta, cinci sunt amenajate ca expozitie permanenta, inclusiv holurile, una fiind sala pentru expozitii temporare.